Zoutreductie in Goudse kaas gerealiseerd
De Nederlandse zuivelsector heeft zich sinds 2006 succesvol ingezet om de hoeveelheid zout in Goudse kaas te verlagen. Tussen 2006 en eind 2015 hebben de betrokken kaasproducenten een zoutreductie in Goudse kaas gerealiseerd van 22,2%.
Lees meer...
In 2006 zijn de kaasproducerende leden van de NZO gestart met het stapsgewijs reduceren van zout in Goudse kaas. Zout in kaas heeft een belangrijke functie voor de houdbaarheid, stevigheid en smaakbeleving. Bij natuurgerijpte kazen zoals Gouda kaas moet de kwaliteit en veiligheid van de kaas ook aan het einde van de rijpingstijd gegarandeerd zijn. Daarom kost het verlagen van het zoutgehalte in kaas veel onderzoek en tijd en is de zoutreductie geleidelijk gerealiseerd. Een resultaat om trots op te zijn!
Zuivel in de schijf van vijf
Het Voedingscentrum presenteerde op 22 maart de nieuwe Schijf van Vijf. Gezond eten volgens dit nieuwe voedingsadvies betekent: vooral uit de Schijf van Vijf eten; elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden en volop variëren.
Lees meer...
Zuivel staat in een van de vijf vakken van de nieuwe Schijf van Vijf, samen met vis, peulvruchten, vlees, noten en ei. De aanbevelingen voor zuivel in de nieuwe Schijf van Vijf verschillen per leeftijdsgroep. Grofweg komen de aanbevelingen voor volwassenen neer op 2 tot 3 porties melk en melkproducten en 40 gram kaas.
Bijzonder aan de nieuwe Schijf van Vijf is dat kaas terug is in het beeldmerk van de Schijf van Vijf en dat zuivel als productgroep een eigen subvak heeft gekregen. In het zuivelvak zijn de icoontjes zichtbaar van een pakje melk, een bekertje yoghurt en een plak kaas met een kaasschaaf.
‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’ luidde het advies van de Gezondheidsraad in de Richtlijnen goede voeding 2015. Op basis daarvan is zuivel opgenomen in de nieuwe Schijf van Vijf. De Gezondheidsraad geeft in de richtlijnen geen advies over vetgehalte in zuivel. Het Voedingscentrum heeft echter de bestaande voedingsnorm van verzadigd vet gehanteerd om voedingsadviezen samen te stellen. Op basis daarvan is vallen volle zuivelproducten buiten de Schijf van Vijf.
FB pagina het zit in melk
Op deze pagina publiceren we de laatste ontwikkelingen in de zuivelsector, delen we recente publicaties en verwijzen we naar leuke artikelen en nieuwtjes op onze andere websites. Nieuwsgierig geworden? Like de pagina ‘Het zit in Melk’ dan snel!