Zuivelsector maakt zich sterk voor beter begrip van houdbaarheid
Tijdens de Nationale Voedseltop in Den Haag op 26 januari was de NZO een van de ondertekenaars van de Green Deal ‘Over de datum’.
Lees meer...
Dit initiatief kwam van de toenmalige staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en richt zich op het verminderen van voedselverspilling bij de consument. De zuivelsector heeft het icoon ‘Zuinig op Zuivel’ in het leven geroepen waarmee de consument tips krijgt om minder zuivel te verspillen. De belangrijkste tip voor zuivelproducten die de houdbaarheidsdata hebben overschreden, is: kijk, ruik, proef!
“Duurzaam en gezond eten? Kies voor de Hollandse keuken!”
Het nutritional consultancy bureau Nutricon berekende in opdracht van de NZO wat de ecologische voetafdruk is van verschillende voedingspatronen.
Lees meer...
Dat deden zij op basis van het rekenprogramma Optimeal®. De ecologische voetafdruk van de 10 Schijf van Vijf dagmenu’s van het Voedingscentrum zijn berekend. Uit de berekeningen blijkt dat het weglaten van vlees in potentie de grootste milieuwinst kan geven. Daarnaast heeft bij een aantal mensen minder eten een groot effect op de ‘footprint’. Het dagmenu met de laagste milieudruk is het ‘Ik hou van Holland’ menu, ook al bevat dit menu vlees. Die lage milieudruk is vooral te danken aan het feit dat de ingrediënten van Hollandse bodem zijn, en dus van dichtbij komen. Dagmenu’s met veel groente en fruit kunnen veel milieu-impact hebben; met name de menu’s met veel exotisch fruit.
FB pagina Zuivel en Gezondheid
In 2017 is een nieuwe Facebook-pagina gelanceerd: Zuivel en Gezondheid. Deze pagina richt zich op diëtisten en voedingsdeskundigen en biedt informatie over zuivelaanbevelingen en de bijdrage die zuivel levert in een gezond voedingspatroon. Neem een kijkje op ‘Zuivel en Gezondheid’ en like de pagina!