Nederlandse zuivelproducten behoren kwalitatief tot de wereldtop
De Nederlandse zuivelsector werkt intensief samen om het kwaliteits- en voedselveiligheidsniveau van melk en zuivelproducten op het allerhoogste niveau te houden. Dit gebeurt door middel van onderzoek, proactief handelen en samenwerking in de gehele keten. Ook in 2018 zijn er volop activiteiten geweest op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.
De basis voor kwaliteit en voedselveiligheid ligt in de kwaliteitsborgingssystemen van de zuivelondernemingen. In deze systemen staan de voorwaarden die gelden voor de melkveehouderij om melk van hoogwaardige kwaliteit te produceren. Melkveebedrijven worden streng gecontroleerd op het naleven van deze kwaliteitseisen.
De NVWA voerde in 2017 nog een risicoanalyse uit van de Nederlandse zuivelketen. In het rapport bevestigde de NVWA dat de voedselveiligheid van melk en zuivelproducten in Nederland van een zeer hoog niveau is. Ook in 2018 heeft de NZO relevante onderzoeksresultaten gedeeld met de NVWA en werkt de Nederlandse zuivelsector samen met de NVWA aan de borging van de voedselveiligheid in de zuivelketen.
Borging door monitoring
De NZO heeft in 2018 continu en uitvoerig op de kwaliteit en voedselveiligheid van melk gecontroleerd. Ook in 2018 is de melk via het Monitoringsprogramma gecontroleerd op ongewenste stoffen uit bijvoorbeeld diervoer of diergeneesmiddelen. Daarmee voldeed de melk in Nederland aan de strenge voedselveiligheidsnormen die door de overheid en de zuivelfabrikanten zijn vastgesteld.
Bij gebeurtenissen die voor een risico voor de melkkwaliteit kunnen zorgen, is de NZO extra alert. In 2018 waren diverse grote branden waarbij schadelijke stoffen vrijkwamen. Door de koeien tijdig naar binnen te halen -en waar nodig analyses uit te voeren op weilanden en kuilgras- zijn de koeien niet blootgesteld aan schadelijke concentraties van deze stoffen. Daarnaast werden er uitvoerige analyses op de melk uit deze gebieden uitgevoerd.
De NZO heeft in 2018 de systematiek van het borgen van de melkkwaliteit aan verschillende buitenlandse delegaties gepresenteerd. De Nederlandse kwaliteit van zuivel is immers van groot belang voor de internationale positie van de zuivelsector.
Nieuwe projecten NZO-onderzoeksprogramma
De zuivelsector is continu in ontwikkeling. Samen met ketenpartners, universiteiten, kennis- en overheidsinstellingen wordt daarom gewerkt aan voortdurende signalering van ontwikkelingen in de keten die een negatief, maar ook een positief effect kunnen hebben op de kwaliteit van melk en zuivelproducten. Met deze informatie worden nieuwe projecten opgestart binnen het NZO-onderzoeksprogramma.
Zo is in 2018 het effect van diervoer, drinkwater en diergeneesmiddelen op de melkkwaliteit onderzocht. Ook is er aandacht besteed aan goede hygiëne bij het melkproces op de boerderij en de verwerking van melk in de fabrieksomgeving. De uitkomsten van zulke onderzoeken worden gebruikt om indien nodig verbetertrajecten in gang te zetten of nieuwe technologieën te onderzoeken.
De NZO heeft in 2018 diverse bijeenkomsten georganiseerd waarin resultaten van dit soort onderzoek zijn gepresenteerd. Onderzoekers en experts hebben onder andere resultaten gedeeld van onderzoek naar de borging van de kwaliteit in de fabrieksomgeving met fabrieksmanagers van de NZO-leden.