Zuivel wordt geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu
Nederlandse melk is steeds duurzamer. Dankzij de steeds duurzamere melkproductie is de zuivelsector in Nederland toekomstbestendig. Dat is goed voor de planeet en de consument, én voor de melkveehouder en zuivelonderneming.
Zo gebruiken steeds meer melkveehouders duurzame energie zoals wind- en zonne-energie. Ook haalt 62% van alle melkveebedrijven warmte uit melk en bespaart daarmee energie.
Op het gebied van dierenwelzijn zet de zuivelsector ook stappen. Zo blijft het gebruik van antibiotica afnemen, wordt er voor het veevoer van melkkoeien sinds 2015 100% verantwoorde soja gebruikt en laat inmiddels meer dan 82% van de melkveehouders hun koeien meer dan 120 dagen per jaar in de wei grazen.
Zuivel neemt verantwoordelijkheid voor klimaatopgave
De zuivelsector levert de komende jaren een forse bijdrage aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. In het ontwerp Klimaatakkoord dat in december werd gepresenteerd staat dat de zuivelsector tot 2030 voor in totaal 1,6 megaton aan broeikasgassen reduceert en zo voldoet aan de gevraagde opgave vanuit de overheid.
De bijdrage van de zuivelsector baseert zich op een bedrijfsgerichte aanpak, waarbij de melkveehouder zelf bepaalt met welke maatregelen hij de emissie van broeikasgassen op zijn bedrijf vermindert. De klimaatprestaties van de melkveehouders worden individueel en ook sectoraal gemeten, gemonitord en inzichtelijk gemaakt via de carbon footprint monitor. In het akkoord is afgesproken dat betrokken partijen binnen de bestaande mededingingsregels een verdienmodel uitwerken. Dat moet melkveehouders in staat stellen te investeren in de reductie van broeikasgassen. Het verdienmodel moet uiterlijk 1 januari 2020 gereed zijn.
Record aantal boeren laat de koe buiten lopen
Het aantal melkveebedrijven waar de koeien buiten lopen, is in het weideseizoen van 2018 naar recordhoogte gestegen. Dit werd in december bekendgemaakt. Uit gegevens van de zuivelondernemingen blijkt dat inmiddels 82,0 procent van de melkveehouders de koeien buiten laat grazen. Niet eerder was het percentage zo hoog, sinds de zuivelsector in 2012 de weidegang van koeien stimuleert.
Bekijk hierboven de animatie Weidegang in de melkveehouderij.
NZO en LTO verwelkomen advies Commissie Grondgebondenheid
De NZO en de LTO Vakgroep Melkveehouderij verwelkomden in april het advies van de Commissie Grondgebondenheid. De Commissie presenteerde een rapport met een uitgebreide visie op grondgebondenheid die binnen de zuivelketen breed wordt gedragen en die de melkveehouderij een perspectiefvolle toekomst biedt. Daarom heeft het een centrale plaats in de Duurzame Zuivelketen, aangezien grondgebondenheid kenmerkend is voor de Nederlandse melkveehouderij.
Door aan te geven langs welke weg de melkveehouderij in 2025 aan de visie kan voldoen, zet de Commissie de stip op de horizon waar de zuivelketen behoefte aan heeft. In haar advies houdt de Commissie bovendien rekening met de doelen van de Duurzame Zuivelketen op gebied van weidegang, dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat en energie.
Nieuwe campagne European dairy on track
De Nederlandse zuivelsector erkent het belang om te verduurzamen, zeker nu de wereldwijde vraag naar Nederlandse zuivelproducten toeneemt. Om de huidige initiatieven in de zuivelsector verder onder de aandacht te brengen en de dialoog over verduurzaming in de sector verder aan te jagen is in 2018 de campagne European dairy on track van start gegaan. De campagne wordt door de Europese Unie gefinancierd en loopt tot en met 2020 naast Nederland ook in Frankrijk, België, Ierlanden Denemarken. Dat gebeurt onder meer door feiten over verduurzaming aan stakeholders binnen en buiten de zuivelsector te presenteren.
In 2018 zijn er stakeholdersessies op de boerderij georganiseerd en is er een Nederlands factbook en een Europees factbook ontwikkeld.
Nieuwe publicaties over duurzaamheid
De mondiale uitstoot van broeikasgassen zorgt voor een versterkt broeikasgaseffect en daarmee voor een stijging van de temperatuur op aarde. Om die reden kwam afgelopen jaar een factsheet en kennisdocument over broeikasgassen uit. In deze documenten wordt uitgelegd wat de zuivelsector doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Erben Wennemars gaat de boer op
In april kwam de videoserie De boer op met Erben-klimaatkansen voor melkveehouders uit. In de serie start de voormalig Olympisch schaatser Erben Wennemars, waarvan de vader en broer een melkveebedrijf hebben, een zoektocht naar de urgentie van de reductie van broeikasgassen door melkveehouders. Namens de melkveehouders gaat hij het gesprek aan met Minister van LNV Carola Schouten, Europarlementariër Jan Huitema, Marjan Minnesma (directeur Urgenda) en andere deskundigen waarom én hoe melkveehouders concreet hun bijdrage kunnen leveren aan een beter klimaat.
De reeks is gemaakt in opdracht van de Duurzame Zuivelketen en is bedoeld om melkveehouders te stimuleren om ook in hun eigen bedrijf met klimaat aan de slag te gaan.