Zuivel is belangrijk voor de Nederlandse economie
In 2018 is voor circa 7,7 miljard euro aan zuivelproducten uitgevoerd. In vergelijking met 2017 is de waarde van de zuivelexport het afgelopen jaar licht gedaald.
Ook de productiewaarde kwam lager uit. Was de productiewaarde van de zuivelindustrie in 2017 nog 7,8 miljard euro, in 2018 zakte deze waarde naar 7,1 miljard euro.
De productiewaarde van de melkveehouderij zakte van 5,8 miljard euro in 2017 naar 5,3 miljard euro in 2018. Hiermee leverde de zuivelsector een bijdrage aan de Nederlandse handelsbalans van 7%.
De melkaanvoer was 13,9 miljard kilogram melk in 2018 en was daardoor iets lager dan in 2017.
Frau Antje
In januari was Frau Antje zoals elk jaar prominent aanwezig op de Grüne Woche in Berlijn. Op deze jaarlijkse agro- en foodbeurs deelde Frau Antje echte Gouda Holland kaas uit aan de aanwezigen. Op de foto wordt zij geflankeerd door EU Landbouwcommissaris Phil Hogan, de Berlijnse burgemeester Michael Müller, de Duitse landbouwminister Christian Schmidt en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten
2018 was het laatste jaar dat Floor Schothorst de rol van Frau Antje vertolkte. Om die reden ging de NZO met een zoektocht op Facebook op zoek naar een nieuwe Frau Antje. Uit de inzendingen werd een selectie gemaakt van 10 kandidaten die in december tijdens een casting-dag op allerlei manieren werden getest of ze een goede Frau Antje zouden zijn. Na deze casting-dag werden uiteindelijk twee Frau Antjes gekozen: op links Annemarijn Kool en op rechts Nyncke Bergman.
Veel aandacht voor Brexit
In 2018 werd er aandacht gevraagd voor de belangen van de Nederlandse zuivelsector met het oog op de mogelijke Brexit in 2019. Ook werd er met de NZO-leden gesproken over alle mogelijke scenario’s: van een no-deal tot een situatie waarin er geen belemmeringen zijn voor de zuivelhandel tussen het Verenigd Koninkrijk en lidstaten van de Europese Unie. Meer informatie hierover is te vinden in de factsheet Brexit, die in april werd uitgebracht.
Prijsschommelingen van de melkprijs
Begin 2018 had de Europese Commissie een hoge voorraad magere melkpoeder (380.000 ton) in bezit, zo’n 25% van de jaarlijkse productie. De voorraad bestond uit melkpoeder dat vanaf 2015 was opgekocht om de boeren te beschermen tegen de schommelende melkprijs. De voorraad melkpoeder hing echter boven de markt en had daardoor invloed op de zuivelprijzen. Hiervoor zocht de Europese Commissie een oplossing om de voorraad te verminderen, zonder dat het de markt van melkpoeder zou schaden.
De NZO leverde daarin een bijdrage. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkte de WUR verschillende scenario’s uit van verkoop van het melkpoeder op de markt. Daarvoor deelde de NZO haar kennis en ervaring. Het onderzoeksrapport is aangeboden aan de Europese Commissie. In de loop van 2018 heeft de Europese Commissie de voorraad kunnen verkopen, zonder dat het de markt teveel heeft beïnvloed.