Zuivel is onderdeel van een gezond en duurzaam voedingspatroon
Zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van een lekker en gezond voedings-patroon. Ze leveren waardevolle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Daarom behoren ze – net als groenten, fruit en graan-producten – tot de basisproducten van onze voeding en staat zuivel met melk, yoghurt en kaas in de Schijf van Vijf.
Zuivel is een bron van vitamines en mineralen. Meer dan 20% van de calcium, fosfor, jodium, zink en vitamines A, B2 en B12 die we binnenkrijgen halen we uit zuivel.
Drukbezocht zuivelsymposium
In maart vond het jaarlijkse zuivelsymposium plaats, dit jaar met het thema Overgewicht en overgevoeligheid bij kinderen: hoe help je ouders op weg? Een volle zaal met 230 diëtisten en zorgprofessionals kreeg advies over hoe je met kinderen én ouders aan de slag kunt gaan met overgewicht, voedselovergevoeligheid en leefstijlverandering. Sprekers waren onder andere drs. Sanne Niemer (VU Amsterdam), dr. Jan Steijns (Friesland-Campina Innovation Centre), dr.ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost (Voedingsjungle).
Lees hier het uitgebreide verslag van het symposium.
NZO ondersteunt het Nationaal Preventieakkoord
Staatssecretaris Paul Blokhuis presenteerde op 23 november het Nationaal Preventieakkoord; een pakket aan maatregelen om Nederland gezonder te maken. Met het akkoord worden vooral roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aangepakt. De NZO ondersteunt het Preventieakkoord en heeft deze via de FNLI ondertekend. Ook heeft de NZO een rapport uitgebracht waarin wordt uitgelegd wat de Nederlandse zuivelsector doet en heeft gedaan op het gebied van reductie van suiker en zout in zuivelproducten.
Lees meer over wat de zuivelsector allemaal doet aan productverbetering.
Sustainable diets in trek op World Dairy Summit
In oktober vond de World Dairy Summit in Zuid-Korea plaats. Hier liet dr. Stephan Peters (manager voeding en gezondheid NZO) in zijn presentatie over Sustainable diets zien waarom het moeilijk is om – vanuit duurzaamheidsoogpunt – zuivel te schrappen uit je menu. Het blijkt dat ‘Eet minder dierlijke en meer plantaardige producten’ geen goede vuistregel is om duurzaam én gezond te eten.
Een duurzaam en gezond voedingspatroon bestaat volgens Peters uit minder vlees, voldoende zuivel en meer plantaardige producten van Hollandse bodem; althans voor de Nederlandse consument. Deze combinatie leidt tot een lagere CO2-footprint van het dieet en zorgt – mede dankzij zuivel – voor voldoende voedingsstoffen.
Peters liet in Zuid-Korea ook zien dat zuivel een belangrijke rol speelt bij het realiseren van de eerste drie Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Die SDG’s – 1. End poverty 2. Zero hunger en 3. Good-wellbeing – kunnen zonder zuivel niet gerealiseerd worden. Peters: “Dit mogen we als sector meer benadrukken, want het is echt iets om trots op te zijn.”
Voeding Magazine haalt NOS Nieuws
“Eén op de 3 in Zuid-Limburg heeft diabetes, of zit in een voorstadium.” Dit nieuws op nos.nl en op teletekst zorgde voor veel reacties in de media. Het cijfer was afkomstig uit De Maastricht Studie, een groot cohortonderzoek in Zuid-Limburg. De eerste resultaten van die studie werden gepubliceerd in het mei-nummer van Voeding Magazine, het magazine van de NZO voor diëtisten en voedingswetenschappers.
Naomi van As geeft sportclinic voor Fit op School
In januari won groep 6/7 van basisschool de Armhoefse Akker uit Tilburg een sportclinic door oud tophockeyster Naomi van As. Deze prijs won de klas in het kader van het lespakket Fit op School. Dit pakket is ontwikkeld door de NZO. Het pakket Fit op school – door gezonde voeding en bewegen bevat informatie over hoe je je als kind gezond en fit in de klas kan voelen. Elke les begint met een stelling van Naomi van As over fit zijn in relatie tot goede voeding, gevolgd door theorieën over gezonde voeding en een leuke voedingsquiz.
Hoe de sportclinic verliep, zie je hier.
Wereld proost met melk op 1 juni
Op vrijdag 1 juni werd op World Milk Day in meer dan 80 landen het belang van melk als onderdeel van gezonde voeding onderstreept. Dit jaar was het thema Raise a Glass. World Milk Day werd door de NZO gevierd met verschillende berichten op sociale media met de hashtag #WorldMilkDay.