Nederlandse zuivelproducten behoren ook kwalitatief tot de wereldtop
De Nederlandse zuivelsector werkt intensief samen met diverse kennisinstellingen om het kwaliteits- en voedselveiligheidsniveau van melk en zuivelproducten op het allerhoogste niveau te houden. Dit gebeurt door middel van onderzoek, proactief handelen en samenwerking in de gehele keten. Ook in 2019 zijn er volop activiteiten geweest op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.
De basis voor kwaliteit en voedselveiligheid ligt in de kwaliteitsborgingssystemen van de zuivelondernemingen. In deze systemen staan de voorwaarden die gelden voor de melkveehouderij om melk van hoogwaardige kwaliteit te produceren. Melkveebedrijven worden streng gecontroleerd op het naleven van deze kwaliteitseisen.
In 2017 was de uitkomst van een risicoanalyse van de Nederlandse zuivelketen door de NVWA dat de voedselveiligheid van melk en zuivelproducten in Nederland van een zeer hoog niveau is. De NZO voert diverse projecten uit op het gebied van voedselveiligheid en werkt daarbij samen met de NVWA en het COKZ, bv. door de resultaten te delen en waar mogelijk in overleg tot verbeteringen te komen. Een verbetering kan bv. bestaan uit de introductie van een nieuwe analysemethode. Zo is de voedselveiligheid van de zuivelketen altijd optimaal geborgd.
Monitoring van voedselveiligheid
De NZO heeft een monitoringsprogramma operationeel waarin de veiligheid en kwaliteit van boerderijmelk worden onderzocht. Dit onderzoek is risicogebaseerd. D.w.z. dat de meeste aandacht uitgaat naar schadelijke stoffen waarmee de koe in aanraking kan komen en die daadwerkelijk in de melk terecht kunnen komen. Ook in 2019 zijn diverse nieuwe risicoanalyses uitgevoerd hetgeen heeft geleid tot een verbetering van het monitoringswerk. De goede resultaten geven aan dat de melkveehouders op heel professionele wijze hebben gewerkt en dat de kwaliteitssystemen op orde zijn. Onderdelen van deze systemen zijn o.a. het vroegtijdig ondervangen van risico’s uit diervoer door SecureFeed en het voorkomen van de aanwezigheid van met name geneesmiddelenresiduen en milieucontaminanten in de melk.
Bijvoorbeeld door het operationeel maken van verbeterde analysemethoden, het monitoren van contaminanten die een verhoogd risico kunnen vormen, het bespreken van de resultaten met de toezichthouder (COKZ en NVWA) en het delen van de resultaten met de melkveehouders en ketenpartners.
Vroegtijdige signalering
Naast een monitoringsprogramma heeft de NZO een onderzoeksprogramma dat tot doel heeft om de kwaliteit en de voedselveiligheid nu en in de toekomst te kunnen borgen. Doorlopend, en dus ook in 2019 is extra aandacht voor de vroegtijdige signalering van mogelijke risico’s. De NZO-werkwijze is in lijn met de latere aanbevelingen uit de rapporten van de Commissie Sorgdrager en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Beide rapporten onderstrepen het belang van een sterke systematiek om tijdig potentiële voedselveiligheidsrisico’s in beeld te krijgen. De NZO deelt deze conclusies en werkt hier samen met interne en externe experts aan. Daarbij staan ontwikkelingen in de melkveehouderij centraal die een effect kunnen hebben op de samenstelling van de melk en op de aanwezigheid van ongewenste stoffen. Ook in 2020 blijft dit een belangrijk aandachtsgebied.
Toepasbaar onderzoek
In februari 2019 promoveerde Ellen Wemmenhove aan de Wageningen Universiteit met haar onderzoek naar de ziekteverwekkende bacterie Listeria monocytogenes op kaas. Zij heeft bewezen dat Listeria niet op Goudse kan groeien. Het resultaat van dit onderzoek is door de toezichthouder overgenomen waarmee ook de NVWA en het COKZ bevestigen dat Goudse kaas geen voedingsbodem voor deze bacterie is. Dit is van groot belang wat betreft het inzicht dat Goudse kaas een veilig product is.
Brochure hygiëne melkproces verschenen
Een goede hygiëne bij het melkproces is niet alleen van belang voor het voorkomen van de verspreiding van ziektes, maar ook voor de kwaliteit van de melk. Om deze reden heeft de NZO meegewerkt aan een brochure over hygiëne tijdens het melkproces.