Kwaliteit en voedselveiligheid in de zuivelketen
De Nederlandse zuivelsector werkt intensief samen met diverse kennisinstellingen om het kwaliteits- en voedselveiligheidsniveau van zuivelproducten op het allerhoogste niveau te houden. Dit gebeurt door middel van onderzoek, proactief handelen en samenwerking in de gehele keten. Ook in 2020 zijn er volop activiteiten geweest op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.
De basis voor kwaliteit en voedselveiligheid ligt in de kwaliteitsborgingssystemen van de zuivelondernemingen. In deze systemen staan de voorwaarden die gelden voor de melkveehouderij om melk van hoogwaardige kwaliteit te produceren. Melkveebedrijven worden streng gecontroleerd op het naleven van deze kwaliteitseisen.
In 2020 stuurde de NZO met financiering van ZuivelNL, diverse projecten aan op het gebied van voedselveiligheid. Zo is er bijvoorbeeld gewerkt aan een verbeterde werkwijze voor de detectie van antibiotica; dit in samenwerking met het COKZ, de NVWA en Qlip. Zo wordt in gezamenlijk overleg met overheidsinstanties en ketenpartners continu gewerkt aan verbeteringen die bijdragen aan de voedselveiligheid van melk en zuivelproducten. Dit is een verantwoordelijkheid van alle betrokkenen partijen zoals melkveehouders en zuivelverwerkers. Door deze samenwerking blijft de voedselveiligheid en productkwaliteit altijd optimaal geborgd.
Monitoring voedselveiligheid
De NZO heeft een monitoringsprogramma operationeel waarin het voedselveiligheidsniveau van boerderijmelk wordt onderzocht. Het monitoringsprogramma biedt actuele gegevens over de voedselveiligheid van de melk, voor zuivelondernemingen, afnemers en toezichthouders. In 2020 lieten de resultaten van dit monitoringsprogramma weer een hoog niveau van voedselveiligheid van de boerderijmelk zien. De meetprogramma’s zijn gebaseerd op zowel historische kennis als op de meest recente inzichten. In 2020 zijn externe experts geconsulteerd, hun aanbevelingen zijn opgenomen in de programma’s. De goede monitoringresultaten geven aan dat de melkveehouders op heel professionele wijze hebben gewerkt en dat de kwaliteitssystemen op orde zijn.
Online checklist voor melkveehouders
In september 2020 werd de Checklist Middelen Melkveehouderij gelanceerd. Dit online hulpmiddel, gefinancierd door ZuivelNL, geeft melkveehouders inzicht in de eventuele risico’s van een hun onbekend of nieuw middel voor de melkkwaliteit. Na invulling van de checklist ontvangen de melkveehouders een rapport met aandachtspunten en adviezen. Hiermee krijgen ze antwoord op de vraag of het verstandig is om het middel toe te passen.
De tool werd ontwikkeld door de NZO in nauwe samenwerking met de GD en is te vinden op www.checklistmiddelenmelkveehouderij.nl.
NZO rapport “Zuivel op hoog niveau”
Kwaliteit is dé pijler waarmee Nederlandse zuivel haar sterke positie in de wereld heeft veroverd. Dankzij die hoge kwaliteit levert de zuivelsector een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Dat blijkt uit het rapport “Zuivel op hoog niveau” dat de NZO in september 2020 lanceerde.
Het rapport beschrijft het economische belang in relatie tot het hoogwaardige kwaliteitsniveau dat de Nederlandse zuivelsector operationeel heeft, bevat actuele cijfers en biedt een kijkje achter de schermen van deze hoogwaardige voedingsindustrie. Voormalig VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer ontving het eerste exemplaar uit handen van Albert de Groot die de NZO vertegenwoordigt in het dagelijks bestuur van VNO-NCW. Lees meer
Nieuwe video kwaliteitssystemen zuivelketen
Hoe zorgen we ervoor dat de kwaliteit van zuivel hoog blijft en dat de voedselveiligheid gewaarborgd is? De NZO heeft een nieuwe video ontwikkeld over kwaliteitssystemen. Hierin wordt de borging van kwaliteit en voedselveiligheid helder uitgelegd.
De video laat zien hoe de verschillende schakels in de zuivelketen allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan het kwaliteitsniveau van Nederlandse melk. Bekijk de video in Nederlands of in Engels en deel hem online!