Zuivel is belangrijk voor de Nederlandse economie
In 2020 werd voor circa 7,5 miljard euro aan zuivelproducten uitgevoerd. In vergelijking met 2019 daalde de exportwaarde van zuivel in 2020 licht.
Ook de productiewaarde van de zuivelindustrie kwam iets lager uit. Was de productiewaarde van de zuivelindustrie in 2019 nog 7,6 miljard euro, in 2020 daalde dit naar een waarde van 7,5 miljard euro.
De productiewaarde van de melkveehouderij zakte van 4,9 miljard euro in 2019 naar 4,8 miljard euro in 2020. Hiermee leverde de zuivelsector als geheel een bijdrage aan de Nederlandse handelsbalans van 7%. De melkaanvoer was 14 miljard kilogram melk in 2020 en steeg daarmee iets in vergelijking met de melkaanvoer in 2019.
* Gegevens uit Zuivel in Cijfers 2021 (januari 2021)
Impact Covid-19 op zuivelhandel
In 2020 werden alle zeilen bijgezet om tijdens de coronacrisis zuivelproducten op de markt af te kunnen blijven zetten. De pandemie verstoorde de zuivelmarkt in hevige mate. Het foodservicekanaal (onder ander horeca en catering) sloot als gevolg van overheidsmaatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Supermarkten vroegen om meer zuivelproducten, maar dat was onvoldoende om de weggevallen vraag vanuit het foodservice volledig te compenseren. Als alternatief werden er meer basiszuivelproducten gemaakt, zoals kaas, melkpoeder en boter; niet alleen in Nederland maar ook in andere EU-lidstaten. Samen met vraaguitval in belangrijk zuivel importerende landen, leidde dat al met al tot dalende opbrengstprijzen.
Lees meer...
Via de European Dairy Association (EDA) drong de NZO in 2020 bij de Europese Commissie met succes aan op maatregelen om de zuivelmarkt vlot te trekken. Ook heeft de NZO zich sterk gemaakt voor versoepelingen van het internationale handelsverkeer. Want verscherpte controles bij de EU-grensovergangen van lidstaten veroorzaakte – met name in het begin van de pandemie – lange wachtrijen.
Wat betekent de BREXIT voor de zuivelhandel naar het VK?
In december 2020 bereikte de Europese Unie op de valreep een akkoord met het Verenigd Koninkrijk over een nieuw partnerschap per 1 januari 2021. In de aanloop naar het Brexit-akkoord heeft de NZO de belangen voor de zuivelexport nadrukkelijk onder de aandacht van de autoriteiten gebracht. Een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke overeenkomst was de afspraak dat bij import het 0-tarief wordt gehanteerd. De praktische toepassing van het akkoord vergde nog veel aandacht. Het akkoord leidt voor de exporteurs tot meer administratieve handelingen aan de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. NZO zal zich blijven inzetten voor een soepele export naar het Verenigd Koninkrijk.
Download hier de Factsheet Brexit.
EU Green Deal
Eind december 2019 werd de EU Green Deal gepubliceerd. De Green Deal is de routekaart van de Europese Commissie om de EU duurzamer te maken en te transformeren tot een klimaatneutrale, circulaire en grondstofefficiënte unie. De uitvoering van de EU Green Deal zal veel effect hebben op de Nederlandse landbouw en zuivelsector.
De komende jaren zal de EU nieuw beleid ontwikkelen om de Green Deal te realiseren. Hiervoor heeft de Commissie actieplannen opgesteld op verschillende dossiers. De NZO heeft in 2020 vooral aandacht besteed aan actieplannen voor drie relevante dossiers 1) EU Klimaatbeleid 2) Industrie en Circulaire economie 3) Farm-to-Fork Strategy (F2F).
Lees meer...
De Farm-to-Fork Strategy (F2F) is één van de belangrijkste onderdelen voor de zuivelsector. Het betreft de hervorming van het Europees voedselbeleid. Op basis van de F2F-strategie zal de Commissie beleid en wetgeving ontwikkelen voor een duurzamere voedselproductie en -consumptie in de EU. De NZO heeft een analyse gemaakt van de plannen die in de F2F-strategie zijn beschreven en de mogelijke gevolgen voor de sector. Daarvoor heeft de NZO intensief samengewerkt met partijen in Nederland en Europa, zoals VNO-NCW, FNLI, LTO en EDA.
Vanuit de EDA is namens de Europese zuivelindustrie een reactie gestuurd op de F2F-strategie naar de Europese Commissie. Daarin is ook aangegeven dat de Europese zuivelsector al goed op weg is naar een duurzamere zuivelproductie. De NZO zal zich met (inter)nationale partners blijven inzetten om te werken aan een duurzamere voedselproductie in de Europese Unie
Frau Antjes
Als gevolg van de coronapandemie bleef het aantal optredens van Frau Antje in 2020 beperkt. Uiteraard was zij namens de Nederlandse zuivelsector weer prominent aanwezig bij de Grüne Woche in Berlijn. Op deze jaarlijkse agro- en foodbeurs deelde Frau Antje echte Gouda Holland kaas uit aan de aanwezigen.
Dit jaar werden de Frau Antjes Nyncke en Annemarijn gevolgd door een camerateam van Andere Tijden. Want in 2020 was het zestig jaar geleden dat Frau Antje voor het eerst op de Duitse televisie te zien was. Dat was voor het tv-programma aanleiding om een documentaire te maken over de ongekende populariteit van ons Nederlandse kaasmeisje in Duitsland.