Zuivel in de Schijf van Vijf
In zuivelproducten zitten voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Daarom staan melk en yoghurt (halfvolle en magere) en kaas (max 30+) in de Schijf van Vijf. Het advies van het Voedingscentrum is om elke dag zuivel te consumeren.
Zuivel is een bron van vitamines en mineralen. Een aanzienlijk deel van de calcium, fosfor, jodium, zink en vitamines A, B2 en B12 die we binnenkrijgen halen we uit zuivel.
Het belang van zuivel als onderdeel van gezonde voeding heeft de Gezondheidsraad op basis van wetenschappelijk onderzoek vastgesteld in de ‘Richtlijnen goede voeding’. Een van de adviezen van de Gezondheidsraad luidt: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’.
Optimeal® Tool: zuivel in een duurzamer voedingspatroon
Er wordt vaak gezegd dat mensen die duurzamer willen leven, meer plantaardige en minder dierlijke producten moeten consumeren. Die regel is echter te algemeen. Bij zowel plantaardige als dierlijke producten zijn er grote verschillen in voedingswaarde en milieu-impact. Bovendien houdt deze algemene regel geen rekening met het belang van goede voeding voor de gezondheid.
Om beter en meer inzicht te krijgen in een duurzamer en gezond voedingspatroon heeft de NZO in 2020 de Optimeal® Tool ontwikkeld. De Tool is gebaseerd op Optimeal®-data van Blonk Consultants en toont bij veranderingen in je eetpatroon een alternatief voedingspatroon dat even gezond is. Vervolgens laat de Tool zien welk effect die veranderingen hebben op de CO2-uitstoot en op de prijs van je boodschappen. Hiermee wordt ook duidelijk welke bijdrage zuivel kan leveren aan een duurzamer en gezond voedingspatroon.
Lees meer...
Uit de berekeningen met de Optimeal® Tool blijkt dat minder zuivel consumeren weinig effect heeft op de CO2-uitstoot. De reden daarvoor is dat je voor een even gezond voedingspatroon de voedingsstoffen die in zuivel zitten, via andere voedingsmiddelen moet binnenkrijgen. En die voedingsmiddelen veroorzaken samen vaak evenveel CO2-uitstoot. De berekeningen met Optimeal® Tool laten ook zien dat een alternatief voedingspatroon met minder zuivel duurder is.
De interactieve tool en video-animatie staan op de website van NZO, zowel in het Nederlands als Engels.
Zuivelonline.nl vernieuwd!
De website Zuivelonline.nl is in 2020 helemaal vernieuwd! Naast een nieuw, fris en hip design werd de website ook inhoudelijk aangepast. De schrijfstijl is jonger en toegankelijker gemaakt en de onderwerpen zijn uitgebreid, met name op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Zuivelonline.nl is voor iedereen – van jong tot oud – die iets over zuivel wil weten. De website staat, nog meer dan voorheen, boordevol informatie, leuke en interessante filmpjes, blogs, handige posters en brochures en bevat veel lesmateriaal. Leerkrachten kunnen dit gratis lesmateriaal voor alle leeftijdsgroepen in het basisonderwijs downloaden en bestellen. Voor leerlingen zelf staan er spreekbeurtpakketten klaar met tips en tricks om een leuke spreekbeurt over zuivel te geven.
Wereldmelkdag
Maandag 1 juni was de 20e editie van Wereldmelkdag. Deze dag is een initiatief van de FAO om het belang van melk als onderdeel van een gezond voedingspatroon te benadrukken. Rond en op 1 juni plaatste de NZO verschillende berichten over Wereldmelkdag op Facebook, Twitter, Instagram en www.nzo.nl.
Nederlandse zuivelfans konden via de Facebookpagina ‘Het zit in Melk’ eigen foto’s en video’s inzenden waarin ze lieten zien hoe zij genieten van melk. Van alle inzendingen is een leuke compilatievideo gemaakt die op Wereldmelkdag door NZO is gedeeld via haar Social Media kanalen. De video heeft meer dan 100.000 personen bereikt en is ruim 500 keer gedeeld.
Wereldschoolmelkdag
Op de laatste woensdag van september wordt elk jaar over de hele wereld ‘Wereldschoolmelkdag’ gevierd. Eveneens een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). In 2020 vond ‘Wereldschoolmelkdag’ plaats op 30 september.
De NZO heeft extra aandacht besteed aan Wereldschoolmelkdag door op Social media – onder andere Facebook en Twitter – leuke weetjes en berichten te posten over melk als onderdeel van gezonde voeding. Vooral bij kinderen in de groei is gezonde voeding van groot belang. Als zij op jonge leeftijd een gezond eet- en beweegpatroon ontwikkelen, hebben ze daar de rest van hun leven profijt van.
Nieuwe NZO-brochure voor tieners
De NZO heeft een nieuwe brochure gepubliceerd voor tieners over gezonde voeding: ‘Fit je dag door’. De brochure kan gratis worden aangevraagd bij de NZO door diëtisten, jeugdverpleegkundigen en artsen om mee te geven aan hun cliënten en patiënten.
Het stimuleren van gezonde voedingskeuzes bij jongeren staat centraal in de nieuwe brochure. Het boekje bevat veel tips en adviezen om gezonde keuzes te maken voor het ontbijt, de lunch, het avondeten én voor de lekkere trek tussendoor. Zuivel kan daarbij een belangrijke rol spelen. De inhoud is gebaseerd op voedingsadviezen en richtlijnen van onder andere de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid (NCJ) en het Ivoren Kruis. Diëtisten en andere zorgprofessionals kunnen de NZO-brochure(s) gratis bestellen via zuivelengezondheid.nl.
Betoverend Nationaal Schoolontbijt
‘Een betoverende tijd begint bij een goed ontbijt’. Dat was het thema waarmee het Nationaal Schoolontbijt zijn 18e editie vierde van 2 tot en met 6 november. En 30+ kaas, halfvolle melk en halfvolle yoghurt horen bij een gezond ontbijt! Daarom ondersteunde de NZO ook in 2020 het Nationaal Schoolontbijt. Als Superpartner liet NZO betrokken zuivelondernemingen kaas (30+) en halfvolle melk en yoghurt leveren voor in de ontbijtpakketten op school.
In deze bijzondere ontbijtweek ontbeten ongeveer 450.000 kinderen met elkaar in de klas op 2150 basisscholen. De kinderen kregen een lekker en gevarieerd ontbijtpakket dat werd samengesteld volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Zo leerden ze op een feestelijke manier hoe belangrijk het is om elke dag te ontbijten en hoe een gezond en lekker ontbijt eruitziet. Om het belang van gezond ontbijten nog beter onder de aandacht te brengen van kinderen en leerkrachten liet de NZO een vrolijke animatie maken voor kinderen op de basisschool.
Campagne ‘Alles begint met melk’
Samen met vier andere EU-lidstaten is NZO in 2019 een driejarige voorlichtingscampagne “Alles begint met melk” gestart om het drinken van melk onder de aandacht te brengen van jonge ouders. Ook in 2020 liet de NZO op een speelse manier zien welke positieve rol melk speelt in het leven van opgroeiende kinderen. De campagne geeft via artikelen in kranten en tijdschriften, online video’s en berichten op sociale media informatie over de voedingswaarde van melk. Centraal in de campagne, die deels door de EU wordt gefinancierd, staat de website www.allesbegintmetmelk.nl. Daar kunnen jonge ouders achtergrondinformatie vinden over melk.
NIEUW materiaal voor zuivelspreekbeurt of -werkstuk
NZO en ZuivelNL hebben in 2020 voor kinderen in groep 5-6 en groep 7-8 van de basisschool en voor kinderen van het VMBO nieuwe informatie laten ontwikkelen voor het maken van een spreekbeurt, presentatie of werkstuk. Bij de informatie zit veel nieuw en leuk materiaal over de koe en over nieuwe innovaties op de boerderij. Maar ook over hoe melkveehouders steeds duurzamer boeren, hoe zuivelproducten zoals kaas worden gemaakt, hoe de zuiveleconomie en -handel eruit zien en welk werk je allemaal kunt doen in de zuivelsector. Op de website kunnen kinderen presentatiesjablonen, filmpjes, leuke tools en een handig stappenplan vinden.
Gezonde Schoollunch: onderzoek WUR
Wageningen Food & Biobased Research, Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben van 2017 tot en met 2020 onderzoek laten doen naar concepten voor gezonde schoollunches. De NZO heeft hen hierbij ondersteund. Gekeken werd welke effecten gezonde schoollunches hadden op voedselconsumptie en op cognitieve prestaties van kinderen op de basisschool. De studie werd uitgevoerd op basisscholen in Ede, Amsterdam en Vlaardingen in wijken waar mensen wonen met een verschillende culturele achtergrond en sociaal-economische status.
Lees meer...
Dagelijks werden tijdens de lunch halfvolle melk en karnemelk aangeboden, afgewisseld met halfvolle yoghurt of kwark. Het project liet zien dat een schoollunch met voornamelijk producten uit de Schijf van Vijf goed werd gewaardeerd door de kinderen. Kinderen bleken door de gezonde schoollunches meer groente, volkorenbrood, melk en water te consumeren en minder suikerhoudende dranken. De kinderen en ouders waren enthousiast over de schoollunch. Ook de leerkrachten waren over het algemeen positief. De NZO heeft dit onderzoek medegefinancierd en droeg ook in natura bij. Meer informatie is te vinden op https://etenopschool.org/.