Met respect voor mens, dier en milieu
De Nederlandse zuivelindustrie wil een vitale sector zijn die met respect voor mens, dier en milieu, melk en zuivelproducten produceert. Om dat te realiseren werken zuivelondernemingen nauw samen met melkveehouders. Dat doen zij binnen de Duurzame Zuivelketen. In dit samenwerkingsverband zijn op een aantal thema’s concrete doelen gesteld.
Zo willen zuivelondernemingen en melkveehouders samen de uitstoot van broeikasgassen reduceren en efficiënter omgaan met energie. Ook willen zij de levensduur van koeien verlengen, de weidegang bevorderen en er voor zorgen dat antibiotica verantwoord worden ingezet volgens de standaarden van de Autoriteit Diergeneesmiddelen.
Ook zijn er doelen met betrekking tot de uitstoot van fosfaat en ammoniak en is er het streven om 100% verantwoorde soja te gebruiken. Daarnaast wil de zuivelindustrie er voor zorgen dat de biodiversiteit behouden blijft.
Gevolgen nieuw regeerakkoord
Aan het eind van het 2021 presenteerden de VVD, D66, CDA en ChristenUnie een nieuw regeerakkoord. Dit stelt de zuivelsector voor enorme uitdagingen. Want de opgaven die de regering stelt, zijn aanzienlijk groter dan eerder afgesproken. De plannen om stikstof te reduceren gaan veel verder dan de huidige stikstofwet en waarop de NZO samen met LTO, NAJK en de Rabobank doorgerekende reductiemaatregelen heeft gebaseerd. Ook de nieuwe klimaatopgave is veel steviger dan het Nationaal Klimaatakkoord dat de overheid eerder met de zuivelketen sloot.
Lees meer
De transitie van de landbouw die de regering beoogt, is volgens de NZO alleen mogelijk als het kabinet de sector perspectief biedt. Zodat melkveehouders- en zuivelondernemingen de mogelijkheid krijgen om te kunnen voldoen aan de gevraagde opgaven op het gebied van stikstof, klimaat, bodem, water, biodiversiteit en dierenwelzijn.
De NZO gaat graag met de overheid in gesprek om samen met andere partijen in de zuivelketen een bijdrage te leveren aan het realiseren van de gestelde doelen. Wel op een manier dat er perspectief blijft voor een vitale zuivelsector waar melkveehouders en zuivelondernemingen op duurzame wijze hoogwaardige producten kunnen blijven maken die passen in een gezond voedingspatroon.
Weidegang neemt opnieuw verder toe
Het percentage melkveebedrijven waar de koeien in de wei loopt, nam in 2021 verder toe. Het aandeel melkveebedrijven met een vorm van weidegang steeg in 2021 naar 84,0 procent (2020: 83,7%). Vanaf 2015 is het gelukt de neerwaartse trend in weidegang met succes om te buigen in een stijging, dankzij de inspanningen van melkveehouders en Convenant Weidegang-partners. Het doel van de zuivelsector is dat 81,2 procent van de melkveebedrijven weidegang toepast.
Op de bres voor een toekomstbestendige melkveehouderij
In 2021 heeft de NZO samen met LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Rabobank de Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij gevormd. De groep presenteerde in juni een plan om de stikstofproblematiek aan te pakken. Daarmee willen de initiatiefnemers tot een vitale en emissiearme melkveehouderij komen.
Lees meer
In afstemming met het ministerie van LNV wordt momenteel een doorgerekend pakket aan managementmaatregelen uitgewerkt, gericht op de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Het voorstel richt zich dan ook op de blijvers: het biedt perspectief aan melkveehouders die hun bedrijf willen voortzetten. De reductie van stikstof staat centraal in het plan, maar de ketenpartijen houden bij de uitwerking ook rekening met neveneffecten voor milieu, energie en klimaat.