Nog steeds problemen met Nutri-Score
Nutri-Score is niet in lijn met de Schijf van Vijf
De keuze voor de definitieve introductie van het keuzelogo Nutri-Score in Nederland wordt in het voorjaar van 2023 verwacht. De NZO ondersteunt het logo vooralsnog niet. Hoewel in 2022 een verbetering van het achterliggende algoritme is doorgevoerd, lost dit niet alle problemen met het logo op. Voor de NZO is het belangrijk dat de Nutri-Score in lijn wordt gebracht met de Schijf van Vijf. Zeker als het gaat om kaas. Met het oude algoritme krijgt kaas voornamelijk een score die sterk afwijkt van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Met het nieuwe algoritme is de Nutri-Score van kaas niet veranderd. Ook de Gezondheidsraad heeft in haar evaluatie van de vernieuwde Nutri-Score aangegeven dat er nog steeds essentiële problemen zijn. De NZO heeft aangetoond dat 20 tot 25% van de voedingsmiddelen met het vernieuwde Nutri-Score niet in lijn is met de Schijf van Vijf. Daarom hebben 180 Nederlandse voedingswetenschappers en vijf beroeps- verenigingen een oproep gedaan aan de staatssecretaris. Het verzoek is om te wachten met de invoering van Nutri-Score, totdat deze wel in lijn is met de Schijf van Vijf.
Melk, yoghurt en kaas op tafel bij Nationaal Schoolontbijt
Van 7 t/m 11 november 2022 zijn ruim 450.000 kinderen aan tafel gegaan voor een lekker ontbijt en een les hoe je de dag gezond kan starten. De kinderen kregen een gezond, lekker en gevarieerd ontbijt dat is samengesteld volgens de Schijf van Vijf richtlijnen van het Voedingscentrum. En daar horen halfvolle melk, yoghurt en 30+ kaas ook bij!
Het ontbijtpakket bevat alle voedingsmiddelen die kinderen elke dag nodig hebben. Met het drinken van melk en het eten van kaas en yoghurt krijgen schoolgaande kinderen belangrijke voedingsstoffen binnen zoals, eiwit, calcium en vitamines. Bij het ontbijtpakket ontvingen de scholen lesmateriaal, een vrolijke ontbijtkrant boordevol spelletjes, recepten en informatie over gezond ontbijten.
Lees meer..
Om kinderen te leren waar zuivel écht vandaan komt, ontbeten in deze week ook tientallen scholen bij verschillende melkveehouders door heel Nederland. Met het drinken van melk en het eten van kaas en yoghurt krijgen schoolgaande kinderen belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals eiwit, calcium en vitamines.
Ben jij leerkracht en zoek je lesmateriaal voor in de klas? Kijk dan op Onderwijs – zuivelonline.nl. Daar vind je voor alle leeftijdsgroepen op de basisschool en voor VMBO gratis lesmateriaal. Zo komen kinderen op een leuke manier te weten waar melk vandaan komt en hoe je gezond kunt eten. De zuivelsector biedt gratis educatiemateriaal; je vindt dit op www.zuivelonline.nl.
Eiwittransitie; hogere prioriteit geven aan gezondheid
De transitie naar een duurzaam voedselsysteem kan van twee kanten worden bekeken: vanuit voedselproductie en vanuit voedselconsumptie. Beleidsmakers die zich richten op verduurzaming spreken vaak over een eiwittransitie waarbij meer plantaardige eiwitten geproduceerd en geconsumeerd worden. Een van hun doelstellingen is om de huidige 60/40 verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten bij consumptie om te draaien naar 40/60. Het gevaar is dat hierbij geen rekening wordt gehouden met de gezondheidseffecten voor de consument. Dierlijke aminozuren worden bijvoorbeeld beter opgenomen dan plantaardige en dierlijke producten leveren ook andere belangrijke voedingsstoffen.
Het Voedingscentrum en het RIVM hebben ook twijfels geuit over de haalbaarheid van deze 40/60 transitie. Voeding Magazine heeft in een artikel op een rij gezet wat de effecten kunnen zijn van een eiwitconsumptietransitie. De Gezondheidsraad publiceert naar verwachting in 2023 een rapport over de gezondheidseffecten van dit eiwittransitiebeleid. De NZO vindt dat bij elke verduurzamende voedseltransitie de gezondheid van de consument altijd de hoogste prioriteit moet hebben.
Kaas: geliefd met heel ons hart
Kaas is een geliefd product in ons land. In 2019 gaf 91% van de Nederlanders aan niet zonder kaas te kunnen. Nieuw consumentenonderzoek van GfK (in opdracht van de NZO) laat zien dat zelfs een significant deel van degenen die zichzelf als veganist identificeren graag een broodje met kaas eet. Kaas is ook een bijzonder product qua gezondheid. Het is rijk aan belangrijke voedingsstoffen, maar bevat ook verzadigd vet en zout die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.
Toch lijkt dat laatste bij kaas niet te gebeuren. In een artikel in Voeding Magazine legt dr. Stephan Peters uit dat een verklaring gevonden kan worden in de kaasmatrix. Kaas is meer dan een sommetje van de voedingsstoffen die erin zitten. Zo bleek uit een recente studie – mede mogelijk gemaakt door NZO – dat kaas ook een bijdrage kan leveren aan spierherstel na het sporten.
Schoolmelksnor Challenge op Wereld Schoolmelkdag
Wereld Schoolmelkdag
Elk jaar in september organiseert de Wereldvoedselorganisatie (FAO) de Wereld Schoolmelkdag. Melk wordt – dit jaar alweer voor de 23e keer – beschouwd als een belangrijk voedingsmiddel voor mensen in alle stadia van het leven; van jong tot oud. Melk bevat eiwitten, calcium, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Vooral kinderen, want die zijn volop in de groei. Magere en halfvolle melk en melkproducten staan dan ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
In 2022 organiseerde NZO de ‘Schoolmelksnor Challenge’. Kinderen moesten hun meester of juf filmen tijdens het creëren van een melksnor met een glas schoolmelk. Dit filmpje werd vervolgens met de hashtag #wereldschoolmelkdag op social media en op ons Facebook kanaal ‘Het zit in melk’ gedeeld.