Kwaliteit en voedselveiligheid in de zuivelketen
Kwaliteit en voedselveiligheid in veranderende tijden
In Nederland wordt de kwaliteit en voedselveiligheid van boerderijmelk continu en uitvoerig gecontroleerd. In 2022 liet het sectorale monitoringsprogramma weer een zeer hoog niveau van voedselveiligheid van de boerderijmelk zien.
Via het monitoringsprogramma wordt de melk o.a. geanalyseerd op residuen van diergeneesmiddelen, omgevingscontaminanten en contaminanten vanuit diervoeder.
De goede resultaten geven aan dat de melkveehouders op professionele wijze werken en dat de kwaliteitssystemen op orde zijn.
Proactief omgaan met strengere wet- en regelgeving en nieuwe ontwikkelingen
De komende jaren zal de Nederlandse zuivelsector voor grote veranderingen komen te staan. De politieke druk op de Nederlandse zuivel zal tot veranderingen in de melkveehouderij leiden. Denk daarbij aan kringlooplandbouw, nieuwe veevoeradditieven of veevoeders, gebruik van alternatieve (diergenees)middelen of nieuwe stalconcepten. Vanuit de Europese Unie zal er onder andere vanuit de Green Deal strengere en nieuwe wet- en regelgeving komen over met name milieu gerelateerde onderwerpen.
Nieuwe technologie kan een negatief effect hebben op de melkkwaliteit of op de kwaliteit van producten verderop in de keten, zoals kaas of melkpoeder. Om dat te voorkomen worden alle ontwikkelingen op de voet gevolgd en worden waar nodig beheersmaatregelen genomen. Door continue monitoring en proactief onderzoek garandeert de Nederlandse zuivelsector de hoge kwaliteit van melk en melkproducten, nu en in de toekomst.