Met respect voor mens, dier en milieu
De Nederlandse zuivelindustrie wil een vitale sector zijn die met respect voor mens, dier en milieu, melk en zuivelproducten produceert. Om dat te realiseren werken zuivelondernemingen nauw samen met melkveehouders. Dat doen zij onder andere binnen de Duurzame Zuivelketen.
Zo willen zij samen de uitstoot van broeikasgassen reduceren en efficiënter omgaan met energie. Ook willen zij de levensduur van koeien verlengen, de weidegang bevorderen en ervoor zorgen dat antibiotica op een verantwoord niveau blijft volgens de richtlijnen van de Autoriteit Diergeneesmiddelen.
Melkveehouders en zuivelondernemingen willen bijtijds kunnen inspelen op nieuwe opgaven die markt en maatschappij stellen aan de productie van melk en zuivelproducten. Daarom is in 2023 een begin gemaakt met de herijking van de Duurzame Zuivelketen. Die wordt naar verwachting in de eerste helft van 2024 afgerond.
NZO ondersteunt primaire belangenbehartigers
In de loop van 2023 heeft de NZO de banden met de belangenorganisaties uit de melkveehouderij nauwer aangehaald. Zo was de NZO nauw betrokken bij de besprekingen voor een Landbouwakkoord, waarmee het ministerie van Landbouw langjarig perspectief wilde bieden aan de Nederlandse landbouw.
Ook bood de NZO via de Duurzame Zuivelketen ondersteuning aan melkveehouderij-organisaties die samen met andere partijen het Convenant Dierwaardige Veehouderij wilden sluiten. Waar mogelijk zal de NZO de primaire partijen in de toekomst vaker ondersteunen bij de belangenbehartiging van de melkveehouderij.
Lichte afname weidegang koeien in 2023
Na een jarenlange stijging was er in 2023 voor het eerst een lichte daling te zien van het percentage melkveebedrijven dat de koeien laat weiden. Diverse duurzaamheidsopgaven liggen hier mogelijk aan ten grondslag. Maar ook het extreme weer vorig jaar hielp niet mee.
Uiteindelijk paste in 2023 82,8 procent van alle Nederlandse melkveehouders een vorm van weidegang toe. Dit is een lichte daling ten opzichte van het jaar daarvoor. Op 77 procent van de melkbedrijven was vorig jaar sprake van volledige weidegang; 5,8 procent deed aan deelweidegang.
Het percentage weidegang van 82,8 procent ligt nog steeds boven de streefwaarde van 81,2 procent. Die streefwaarde werd in 2014 vastgesteld door het Convenant Weidegang, waarin meer dan 80 organisaties samenwerken om melkveebedrijven te ondersteunen bij weidegang. Dat doen ze door onderzoek en kennis te delen, financiële stimulans te geven en nieuwe weiders te begeleiden.