“Een voedselpatroon is pas écht duurzaam, als het gezond is”
Hij is de expert voeding en duurzaamheid bij de Nederlandse Zuivel Organisatie: dr. Stephan Peters. In de special ‘Future of Food’ van Het Financieele Dagblad van mei 2023 gaf Peters zijn visie op een duurzame voedseltransitie waarbij meer aandacht moet komen voor gezondheid.
Voor een duurzame voedseltransitie ligt de focus van de overheid op de eiwittransitie; het verminderen van de inname van eiwit in het algemeen en het bevorderen van de consumptie van meer plantaardige eiwitten. Peters waarschuwt voor deze eenzijdige focus. Hij stelt dat de eiwittransitie niet per definitie voordelen oplevert voor de volksgezondheid.
Bij een vergaande vervanging van dierlijke producten door plantaardige kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke voedingsstoffen. Dat komt omdat dierlijke producten naast eiwit nog veel meer belangrijke voedingsstoffen leveren, zoals mineralen en vitaminen. Peters: “Zo is zuivel een belangrijke bron van calcium en kalium en vitamine B12 en B2. Vlees is weer een belangrijke bron van ijzer en vitamine B12.” (Zie figuren).
Lees meer..
Dat de zuivelsector ook haar bijdrage levert aan de voedseltransitie licht Peters nog toe: “Wij voelen vanuit de zuivelsector een grote verantwoordelijkheid in de voedseltransitie. Daarom
zorgen we ervoor dat zuivel steeds duurzamer wordt geproduceerd. Maar we wijzen ook op de belangrijke rol die zuivel speelt voor onze gezondheid.”
“Zuivel staat in de Schijf van Vijf vanwege de positieve gezondheidsaspecten”, legt Peters uit. “Daarom worden halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt en kwark en 30+ kaas aanbevolen in de Schijf van Vijf. De eiwittransitie pleit voor meer plantaardige voeding. Als we doorslaan in die ingeslagen weg, zullen de zuivelaanbevelingen niet worden gehaald.”
Vrolijke melkkoppen
Wereldschoolmelkdag is een jaarlijks initiatief van de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. In Nederland zorgt de NZO elk jaar voor een feestelijke viering met leuke acties voor kinderen en leerkrachten.
Dit jaar organiseerde de NZO ter gelegenheid van Wereldschoolmelkdag (27 september) een creatieve wedstrijd voor basisschoolleerlingen. Met de opdracht ‘Ontwerp je eigen melkbeker’ werden kinderen uitgedaagd om zelf een bedrukking voor hun beker te ontwerpen. De jury koos 25 beste ontwerpen en deze 25 winnaars drinken sindsdien hun melk uit eigen creatie!
Melk is goed voor mensen van alle leeftijden – en bij uitstek voor kinderen die nog in de groei zijn. Er zitten eiwitten, calcium, vitaminen en andere stoffen in die we allemaal – jong en oud – nodig hebben om gezond te blijven. Magere en halfvolle melk en melkproducten zoals kwark en yoghurt zijn opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Ontbijten met de Burgemeester
Van 9 tot 13 oktober werd in 239 Nederlandse gemeentes door kinderen genoten van een gezond ontbijt bij het Burgemeestersontbijt. Samen met burgermoeders en -vaders en raadsleden praatten de kinderen over gezond ontbijten met producten uit de Schijf van Vijf.
De NZO en haar leden sponsoren sinds jaar en dag álle halfvolle melk, yoghurt en 30+ kaas voor de kinderen op het jaarlijks Burgemeestersontbijt en tijdens het Nationaal Schoolontbijt.
IDF Prize of Excellence
Tijdens de IDF World Dairy Summit 2023 ontving dr. Stephan Peters de prestigieuze IDF Prize of Excellence als blijk van erkenning en waardering voor zijn bijdrage op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid.
Peters heeft een belangrijke rol gespeeld bij de communicatie over de rol van zuivel in gezonde en duurzame voeding. Hij heeft zich sterk ingezet om de voedingswaarde en gezondheidsresultaten van volledige voedingsmiddelen te integreren met betrekking tot de CO2-emissie en footprint van ons voedingspatroon. Dit zorgt voor een meer genuanceerde discussie over zuivel in een duurzaam en gezond voedingspatroon.
IDF is de mondiale kennis- en belangenorganisatie van de zuivelsector wereldwijd. Bij de IDF zijn naast Nederland ruim 40 landen aangesloten, die samen goed zijn voor 75% van de wereldmelkproductie.
Lik op stuk bij verkeerde zuivelbenamingen
Op 12 december werd NZO-directeur Joep Rats geïnterviewd in Nieuwsuur over de naamgeving van het plantaardige product Droomboter. De NZO had de producent verzocht de naam Droomboter te veranderen, omdat het product geen boter bevatte en niet voldeed aan Europese wet- en regelgeving. Zuiveltermen zoals ‘boter’ zijn beschermd.
Tijdens de uitzending maakte dr. Kitchen, het bedrijf achter Droomboter, bekend dat ze een nieuwe naam voor het product hadden bedacht.
Rats in Nieuwsuur: “Het is een mooi plantaardig product, maar het bevat geen boter. En mensen willen weten of er daadwerkelijk boter in een product zit. Het is een creatieve uitdaging voor ondernemers om met een nieuwe naam te komen die passender is. Er is genoeg ruimte in het schap, ook voor plantaardige producten, maar wel naast zuivel.”
Inmiddels is het product van Dr. Kitchen uit de handel genomen.